Conflicten kunnen leiden tot stress en uiteindelijk ook tot ziekte en vervolgens tot ziekteverzuim. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. 

Soms melden werknemers zich ziek in verband met een arbeidsconflict terwijl ze niet feitelijk ziek zijn. Toch kan iemand door de gevolgen van een arbeidsconflict ook echt ziek worden. Wanneer een conflict al jaren sluimert, is de link ermee niet altijd duidelijk als iemand er uiteindelijk ziek van wordt. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schat dat er jaarlijks ruim 70.000 ziekmeldingen voortkomen uit een conflict op het werk. Ziekte door arbeidsconflict is iets dat niet onderschat moet worden.

Wat kun je als werkgever doen?

Ter voorkoming van ziekmelding bij werknemers

Maak het bespreekbaar

Een van de grootste problemen bij een conflict is dat de partijen niet met elkaar praten. Door de dingen bespreekbaar te maken wordt niet alleen duidelijk waar het probleem ligt, maar komt er ook erkenning. Erkenning voor de oorzaak van het probleem en erkenning voor de gevoelens van de betrokkenen.

Zoek een oplossing

Zoals gezegd is voorkomen beter dan genezen. Hoe eerder een conflict aangepakt en daarmee ziekte voorkomen kan worden, hoe beter. Wacht niet tot het ‘overwaait’ of zichzelf oplost. Dat doet het namelijk zelden. Soms lijkt het alsof dit wel het geval is, wanneer de betrokken partijen maar slikken en hun mond houden en naar elkaar glimlachen wanneer anderen erbij zijn. Maar onder de oppervlakte broedt het conflict door tot er een nieuwe aanleiding komt die het probleem weer doet oplaaien. Vaak nog heviger, omdat mensen zich te lang in hebben moeten houden en de ergernissen zich op hebben gestapeld.

Wanneer een werknemer al ziek is

Toon begrip

Lastiger is het wanneer het conflict al zo ver gekomen is dat je werknemer zich ziek gemeld heeft. Een van de belangrijkste dingen bij het oplossen van een arbeidsconflict is begrip. Zowel begrip voor de reden van het conflict, als begrip voor de gevolgen ervan, ziekte en ziekmelden. Ook als iemand niet feitelijk ziek is door het conflict, is het niet zonder reden dat iemand zich ziekmeldt. De stress is hem te veel geworden en hij ziet geen andere uitweg dan het probleem te ontvluchten en zich ziek te melden.

Zoek tijdig hulp

Wanneer je er zelf niet uitkomt, al dan niet met behulp van de bedrijfsarts, schakel dan tijdig hulp in. Een arbeidsmediator heeft verstand van arbeidsconflicten, weet waar de knelpunten liggen en weet wat de oplossingen kunnen zijn.

Komt dit probleem je bekend voor en wil je voorkomen dat een conflict in jouw bedrijf op ziekte uitloopt? Of is je werknemer al ziek door een arbeidsconflict en weet je niet hoe verder? Medition helpt om weer met elkaar om tafel te zitten en tot een oplossing te komen. 

Neem vrijblijvend contact met mij op om te kijken hoe ik kan bemiddelen. Mijn aanpak is er op gericht om arbeidsconflicten op te lossen en uit de ziektesfeer te houden.

Bel nu
Adres